Izložba RIJEKA mini art 2017.

Izložba RIJEKA mini art 2017.

Atmosfera s otvorenja izložbe, 16. 11. 2017.



Rijeka mini art 2017.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka pokrenulo je projekt Rijeka minijaturne umjetnosti pod sloganom  „I monumentalno djelo može biti malih dimenzija.“

Uporište je u Jurju Juliju Kloviću, renesansnom geniju minijaturne umjetnosti iz naših krajeva. Klović je rodom iz maloga mjestašca Grižana nadomak Rijeke pa je po crti lokalne pripadnosti logično da ovo Društvo likovnih umjetnika pokrene i organizira ovu vrst posvete umjetniku monumentalnih djela u malom formatu.

Što uopće znači format likovnoga djela? Što on danas znači u svijetu megalomanskih želja i htijenja? Trebamo li razmišljati o dimenzijama prostora na kojem organiziramo našu likovnu ideju? Trebamo, itekako trebamo. Nije isto kada jednu zamisao, sa svim vidljivim i nevidljivim poveznicama, smještamo čas u jednu dimenziju, a čas u drugu.  Nije moguće svakom sadržaju po automatizmu mijenjati dimenzije oprostorenja. Duh odnosa i međuodnosa, imaginarnih poveznica unutar sadržajnih elemenata umjetničkoga djela, može biti narušen ili gubiti svoje značenje ako radikalno mijenjamo  veličinu izvedbe.

Upravo te probleme dimenzija likovnoga djela propituje naš natječaj koji smo objavili pod nazivom Rijeka mini art 2017. Na njega su se prijavili autori svih likovnih praksi i jedini je uvjet bila veličina rada koji nije smio biti veći od 15 cm, video ne duži od tri minute i performans 5 minuta.

Imamo najmanju sliku prijavljenu na natječaj u veličini 2,5 x 1,5 cm i  knjigu koja je neznatno veća od spomenute slike. Ovako sićušni radovi gledaju se povećalom.

Na Prvom salonu minijaturne umjetnosti  sudjeluju autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Slovačke,  Meksika, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade, Australije, Ukrajine, Litve, Poljske, Njemačke, Belgije, Francuske, Austrije, Portugala i Slovenije.

Ovim smo natječajem otvorili i mogućnost darivanja radova organizatoru. Nekoliko je autora poklonilo svoj rad HDLU-u Rijeka i oni su nukleus buduće zbirke koju smo nazvali Rijeka minijaturne umjetnosti.

Ovo je mali doprinos  u prepoznavanja Rijeke kao buduće Europske prijestolnice kulture.

Borislav Božić,

član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka i inicijator projekta



Nagrađeni i pohvaljeni autori na Prvom salonu minijaturne umjetnosti „Rijeka mini art 2017.“

GRAND PRIX

Prvog salona minijaturne umjetnosti

Rijeka mini art 2017.

Dobiva Josip Mjić, kiparstvo, Hrvatska

Za skulpture pod nazivom: Pejzaž 772722017

CRTEŽ

Prva nagrada: Žarko Vučković, Srbija

Pohvale: Bojan Hercigonja, Hrvatska i Gordana Špoljar Andrašić, Hrvatska

SLIKARSTVO

Prva nagrada: Sara Matejčić, Hrvatska

Pohvale: Milena Gregorčič, Slovenija  i Gea Golović, Hrvatska

GRAFIKA

Prva nagrada: Ana Radosavljević. Srbija

Pohvaljeni, Karen Oremuš,  Ujedinjeni Arapski Emirati i Celestina Vičević, Hrvatska

FOTOGRAFIJA

Prva nagrada: Iva Šarić, Hrvatska

Pohvale: Branimr Karanović, Srbija, Gordana Jerabek, Hrvatska i Istog Duško Žorž, Hrvatska

TRODIMENZIONALNI RADOVI

Prva nagrada: Josip Mjić, kiparstvo, Hrvatska

Pohvaljeni su: Relja Rajković, Hrvatska, umjetnički objekt

Boris Roce, keramika, Hrvatska

Dajana Radoš, umjetnički objekt, Hrvatska

Diana Rosandić Živković,  knjiga objekt, Hrvatska

Iva Pevalek, nakit, Hrvatska

Ljubiša Mančić, kiparstvo, reljef, Srbija


GRAND PRIX

Dobitnik prve nagrade u kategoriji kiparstva i Grand Prix na Prvom salonu minijaturne umjetnosti Rijeka mini art 2017. je Josip Mijić

Josip Mijić, Hrvatska, skulptura,  Pejzaž 772722017

Dr. art. Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. godine u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. je završio poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistara Ars Sacra. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru od akademske 2010./11. godine započinje izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Tmasto i materijalno u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu pod mentorstvom prof. Ante Kajinića. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.


CRTEŽ

Prva nagrada

Žarko Vučković, Srbija

Žarko Vučković, Rebus 1

Žarko Vučković, Rebus 2

 

 

Žarko Vučković

Rođen 1963. u Kninu, Hrvatska. Diplomirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1987. godine na katedri za slikarstvo, a postdiplomske studije završio 1990. godine. Samostalno izlagao 37 puta i sudjelovao na više od 480 izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik 33 nagrade za slikarstvo i crtež. Redovni profesor na Fakultetu umjetnosti iz Prištine – Zvečan i Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje (BiH).

Jedan od osnivača, organizatora i predsjednik Umjetničkog savjeta IX i X Bijenala Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, Srbija.


Pohvala u kategoriji CRTEŽA

Bojan Hercigonja, Hrvatska

Bojan Hercigonja, Jadranska vrata

Rođen 27.05.1986. godine u Virovitici gdje završava osnovnu školu.

2007. godine zajedno s kolegama  sa akademije osniva udrugu Ilirskog zmaja. Organizira prvu likovnu koloniju u malom mjestu Jasenaš nedaleko od Virovitice. Udruga ima za cilj promicanje kulture i umjetnosti te decentralizaciju kulture

2009.  godine završava četverogodišnji dodiplomski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Frane Pare.

2011.  godine diplomirao je grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi  Maje Franković.

2015.  godine završava Dopunsko psihološko – pedagoško obrazovanje na Filozofkom fakultetu u Rijeci.

2016.  primljen u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Rijeci

Izlagao na više skupnih izložbi.

Radovi mu se nalaze u privatnim zbirkama u Mađarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Belgiji, Sloveniji i Hrvatskoj te u likovnoj zbirci Gradskog muzeja Virovitica.

Živi i radi u Rijeci.

 


SVAKIM DANOM NADOPUNJAVAMO STRANICU S NOVIM INFORMACIJAMA

Komentari su zatvoreni.